Stiggelbout

2 september 2016 brachten George den Dulk en ik een bezoek aan percussiewinkel Stiggelbout in Groningen voor de reparatie van een Darbuka. Onderstaand verhaal schreef George naar aanleiding van ons bezoek voor de winkeleigenaar:
Beste mnr. Jaap Stiggelbout,
Is er een grens aan de vreugde die een mens in dit leven kan voelen?
Nee. Ik begin het vermoeden te krijgen dat het niveau van vreugde wat een mens kan voelen geen grenzen kent. Het is zogezegd onbegrensd tot in lengte van dagen. De oneindigheid is pas het begin. Mits men hiervoor open staat; zich verzoent met de tot dan toe onontdekte wereld, die ‘rust’ heet. Een staat van zijn, nog niet eerder ervaren, onbekend, onbemind. Een innerlijke rust, teweeggebracht door de op het eerste oor buitenaardse, doch onmiskenbaar aardse klanken. Eeuwenoude en premature toekomstige geluidsuniversa voortkomend uit zinnenprikkelende objecten. Futuristische vormen, opgetrokken uit oeroude materialen. Klankwerelden vol nieuwe horizonten waarin elke mens kan verdwalen, gelijk een astronaut in het luchtledige zwart. Geconfronteerd door het innerlijke, het binnenste, de ziel (?): facades vervagen, het basale regeert; de enige optie is overgave. Overgave aan de overweldigende bewelming der kleuren, klanken, geuren en sferen. Verzet is zinloos.
U begrijpt wel, het bezoek aan uw winkel heeft een grote indruk achtergelaten. Ik ben verliefd geworden op minstens 97% van uw collectie. Instrumenten van een dergelijke magische aard, dat woorden nooit exact zouden kunnen beschrijven welke metafysische gevoelens ik heb ervaren gedurende de reis door uw winkel. Alvast mijn dank daarvoor. Had ik mij niet ingehouden, dan had ik mijn bankrekening geheel vrijwillig, eigenhandig geplunderd. En dan nu, in volgorde van ontdekking, de instrumenten die mijn ziel in beroering brachten.
Bij binnenkomst, rechts van de deur: de kora. Een instant reis naar Afrika – kalebas en nylon brengen als vanzelf kabbelende muziek voort, meditatief als de regen in droogte, het gortdroge landschap inkervend. Daarna, de hapi en de hang. Zonder enige aarzeling zorgen zij afzonderlijk en tezamen voor een rustgevende, maar tegelijkertijd opwekkend bad van klankstreling, die nimmer aan kracht verliest. Schijnbaar magnetisme dat telkens een nieuwe aantrekking vindt. Op naar het eerste schatkamertje. Daar vinden wij gongs, tabla’s, harmoniums, klankschalen. Wellicht een vreemde combinatie, maar het werkt. Het geluid van het ene instrument weerklinkt in het andere. Vibrerend komt de transparante wand van de bubbel tot stand. We brengen elke gong in trilling, elke klankschaal in beweging, waterbubbels klinken uit geitenvel, het geluid van het harmonium snijdt ons trommelvlies binnen – terugkaatsend raakt elke klank ons schietend terug. De kamer ernaast omvat een arsenaal aan trommels. Djembe’s, conga’s, frame drums, drum set (met Mickey Mouse klanksschalen*), tal van andere trommels, familieleden van de marimba brachten ons weer op de aarde. Een merwaardig viooltje uit Afrika bracht mij wederom in een high. Maar de high werd nog higher: alle voorgaande sensaties verbleekten bij die ene sterke beroering van het gemoed, voortgebracht door de Kotamo. Een klankkast met aan beide zijden snaren, vormt een combinatie van drie instrumenten: de Japanse koto, de Indiase Tanpura en het Europese Monochord. Deze prachtige samenvoeging van klanken schept zo’n nieuwe wereld dat men niet goed weet welke emotie wanneer op zijn plaats is. Eerst verrukt- dan een soort rust, het moet eeuwig duren. Een spontane lachaanval is het derde hoofdstuk dat zich aandringt.
De climax is bereikt. Kan een mens méér aan? Ja! Van sensaties als deze krijgt een mens nooit genoeg.
*Dit is een van de mysteriën die als lezer mogelijk raadselachtig blijft, een bezoek aan de winkel schept wellicht duidelijkheid.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s