Scandinavië: Yoik

19 februari 2017

Vandaag woonden Dagmar en ik een concert bij van projectkoor BEN onder leiding van Raoul Boesten. In koorstukken van componisten uit IJsland, Estland, Finland en Noorwegen werden dromerige, soms haast meditatieve passages afgewisseld door krachtige ritmische passages. 

Het programma had de naam Yoik-

In deze traditie van het Samivolk uit Lapland  wordt de essentie van iets of iemand verklankt.

De oorspronkelijke yoik valt niet helemaal binnen de gangbare Westerse opvatting van muziek wat betreft de wijze van zingen en de structuur.

Een van de liederen uit het programma door Gondwana voices uit Australie:

 

Oorspronkelijk was de yoik niet bedoeld als kunstvorm, wel kan het sociale functies hebben, zoals het roepen of kalmeren van rendieren, wegjagen van wolven, of het delen van herrinneringen. De yoik lijkt plots te beginnen en even onaangekondigd te stoppen. Dit vormaspect reflecteert het wereldbeeld van de Sami, waarbij de wereld geen begin en geen einde heeft.

De afstanden die worden gezongen zijn vaak groter of kleiner dan voor een gemiddeld westers oor als ‘zuiver’ wordt ervaren. Met veel glissando’s glijden yoikers tussen toonhoogtes, waardoor het bijna niet mogelijk is een yoik instrumentaal te begeleiden. Vaak is in het verloop van de yoik een verschuiving naar telkens in een hogere toonaard. De yoikzang klinkt voor Westerse oren hard en nasaal.

Meer informatie over de yoik: http://www.laits.utexas.edu/sami/diehtu/giella/music/yoiksunna.htm

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s