Als de wortels van de Baobab

Tussen alle Portugalvoorbereidingen en Fado door bezocht ik gister met Rosie een concert van Shishani & Namibian Tales. Ondergedompeld in Afrikaanse ritmes voerden verrassende arrangementen met magische overgangen ons naar een ander continent.

shishani-in-korzo-foto-eric-van-nieuwland-222936

Zo’n drie jaar geleden moedigde Sjahin During zangeres en gitariste Shishani aan om op muzikaal gebied iets te doen met haar Namibische roots. Ruim twee jaar geleden zijn zij met Shishani & Namibian Tales begonnen. Het concept om op zoek te gaan naar de wortels van oude traditionele muziek en hier iets nieuws mee te doen klinkt de vorm van een vierkoppige band in alle aspecten van de muziek door. Shishani’s zang, het ene moment zwoel, dan hoog en ijl of met Afrikaanse jodel, haar elektrische gitaar en het virtuose percussiespel van Sjahin werd aangevuld door Bence Huszar. Zijn cello bespeeld hij nu percussief, dan met lange streken, effecten en regelmatig neemt hij hem op schoot om hem als gitaar te bespelen. Met mbira, kora, backing vocals en percussie maakt Debby Korfmacher de band compleet. We hebben met haar samengewerkt tijdens het benefietconcert voor haar vriendin Benita Tarupiwa, voor Rosie en mij was het zo leuk om nu eindelijk ‘haar’ band live te zien!

Naast complexe ritmes en verrassende arrangementen waarbij je zonder aanwijzing van een kabbelend nummer in vierstemmig a capella vol vocaal geweld wordt geworpen, maakte ‘’Ndapandula’’ veel indruk. Bij de aankondiging van dit nummer vertelde Shishani dat ze in juni in Namibië geweest zijn om met het oudste volk op aarde samen te spelen, de San (ook wel bosjesmannen genoemd). Ondanks dat deze mensen er nu niet waren, was hun aanwezigheid via de invloed op hun muziek voelbaar. In november reisden Shishani en Sjahin naar Namibië, op zoek naar de verhalen, geschiedenis en wijsheid van de San. En natuurlijk naar de muziek. In Namibië raakten ze in het bijzonder in contact met vier grootmoeders. In juni kwamen ze met de hele band terug om met de vier San-grootmoeders te repeteren. Na de repetities -midden in de Kalahari, met alle apparatuur- trad de band met de grootmoeders op en name en live-album op. Dit album komt in oktober 2017 uit*.

Nadat ze dit album hebben uitgebracht, speelt Shishani & Namibian Tales niet alleen op verschillende plekken in Europa, maar ook in China. Gelukkig treden ze ook nog een paar keer op in Nederland, dus grijp zeker je kans om ze live te horen!

Na anderhalf uur aan een stuk door spelen, was de band toe aan een drankje en Bence en Debby vertelden ons over hun ervaringen met de grootmoeders. Debby vertelde over het half jaar repeteren aan de hand van opnames van de grootmoeders. Voor haar is repeteren, vooral als het om de complexe ritmes gaat, een fysiek proces. Als het ritme eenmaal in haar lijf zit, kan ze het spelen. Bence schrijft (als enige van de band) het liefst zijn partijen eerst op en studeert ze daarna in. Hij heeft als basisschoolkind gekozen voor de cello (‘’samen met mijn moeder’’) en later heeft hij in Nederland les gehad van Ernst Reijseger. ‘’Op de cello is nog veel te ontdekken’’, vertelde hij, ‘’en dat geeft veel ruimte om te experimenteren. Het wordt wel steeds hipper om experimenteler op cello te spelen, maar cellisten zitten elkaar niet in de weg’’.

Het eerstvolgende optreden van de band is in Amsterdam! De volledige agenda is natuurlijk op hun website te vinden, maar deze twee optredens werden ons nog specifiek aangeraden vanwege de locaties:

25 aug 2017
On the Roof, Amsterdam, Netherlands
Shishani & Namibian Tales

21 oct 2017
Amstelkerk, Amsterdam
Shishani & Namibian Tales

* Meer informatie over het project en de documentaire is te vinden op de website van de band: www.namibiantales.com/kalahari-project

 

Recensie door Gwendolynn de Boer. 10 juli 2017

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s