22 juli Op weg! – Reis naar Saudade

Zaterdag 22 juli 2017 – Trein 10:27

Zo, we zijn onderweg! (sinds 07:00 uur). Na de intensieve voorbereidingen van de afgelopen weken zitten we in de trein vanuit Antwerpen-Berchem. Niet al te vol bepakt, mapjes met script, interviewvragen in Nederlands en Engels, twee gitaren en veertien Fado’s op ons repertoire genieten we van het kabbelende gevoel van slaperig de omgeving aan ons voorbij laten gaan. We zijn al volledig ondergedompeld in de Fado: vorige week spraken we de zangers en zangeressen op een concert van de leerlingen van Magda Mendes, die ook docente van Gwendolynn is. Mede-Nederlanders die gegrepen zijn door de Fado, waaronder ook Gerda, een zangeres uit Vlieland die haar eigen Nederlandse gedichten samen met Magda op traditionele Fado’s heeft gezet. We waren heel blij dat Ward, die begeleidde op de guitarra (Portugese gitaar), met ons af kon spreken om te praten over de Fado, de Portugese gitaar en zijn persoonlijke binding hier mee. * Oorspronkelijk is hij jazzgitarist, naast Portugese gitaar en Fado is hij bezig om verschillende stijlen (waaronder ook traditionele) muziek te verkennen. Hij doet dit voornamelijk via verschillende gitaarvormen. We herkenden aspecten die hij over zijn zoektocht vertelde. Zo vertelde hij dat hij bij het luisteren naar een nieuwe stijl vaak eerst ergens doorheen moest, omdat zijn oren op een bepaalde manier geconditioneerd zijn. Maar als hij hier eenmaal doorheen is ervaart hij de nieuwe stijl als een verrijking. Dit is iets wat wij zelf ook ervaren en willen meegeven, dus voor ons was het heel inspirerend met Ward te praten en samen te spelen. Hij had ook nog een paar tips om ons gitaarspel, waarbij Dagmar de rol van de guitarra heeft en Gwendolynn de rol van de viola, nog typischer Fado te maken. Voor ons ook fijn om alvast samen te spelen met een Portugese gitaar en iemand die veel met een Fadozangeres optreedt, als voorbereiding voor het samenspelen in Lissabon. De klanken van dit instrument kleuren de Fado en zorgen voor een extra transparante laag, die je al meevoeren naar beelden van Alfama en de Taag.

22:34 Hostel Paris

Toen we hier iets na zessen aankwamen besloot ik op zoek te gaan naar live Tango in de Rue Eugène Spuller. Nog niet eerder in Parijs geweest, was ik op tijd in de theaterhal om nog een Tango te horen. Daarna was er een milonga, maar bij gebrek aan dansschoenen en ervaring met salonetiketten, besloot ik Parijs nog even in te gaan. Nadat ik zeker wist dat ik de weg terug kon vinden was het heerlijk dwalen en dromen. Dagmar heeft ondertussen even bijgeslapen. En nadat ik nog een stukje in het Flamencoboek had gelezen en dit heb getypt wordt het tijd om snel dit eerste deel van het dagboek te posten, zodat we lekker kunnen slapen, want morgen gaat het echt beginnen: dan ontmoeten we Annick in Parijs en nemen we de nachttrein naar Lissabon!

Liefs, Gwendolynn en Dagmar (die naar haar eigen woorden slapend heeft ingestemd)

 

*Luister het interview met Ward terug op onze soundcloud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s