De kracht van muziek

Onder het motto ‘De kracht van muziek’ zijn we met drie verschillende projecten bezig: een CD met Rembetikamuziek, een muziektheatervoorstelling en het opzetten van musiceeractiviteiten in een AZC. Hieronder lees je over wat ons tot deze projecten heeft bewogen, wat de samenhang is tussen de verschillende projecten en hoe we deze projecten vormgeven…

Deze zomer hebben wij vrijwilligerswerk gedaan voor Connect by music, een organisatie die muzieklessen faciliteert in vluchtelingenkampen op Lesbos. Dit heeft ons doel om door middel van muziek mensen te verbinden een extra laag gegeven. Muziek maken geeft plezier en het zorgt voor verbinding, via muziek kan je communiceren zonder dat je dezelfde taal spreekt en via muziek kun je verhalen vertellen waarvan het belangrijk is dat ze verteld worden.
De afstand die je in Nederland tussen jezelf en vluchtelingen kan ervaren is groot. Toen we in de vluchtelingenkampen op Lesbos waren is dit voor ons verandert. De afstand maakte plaats voor betrokkenheid en nabijheid: samen muziek maken, samen plezier hebben, dromen delen en soms ook verdriet.
Na een zomer vol verhalen, levenslust, pijn en hoop willen we onze ervaringen meenemen en delen. Hiermee hopen wij de afstand die je soms richting vluchtelingen kan ervaren te verkleinen en de levensvreugde, puurheid en kracht die wij dankzij de mensen op Lesbos hebben ervaren te delen.
We gaan dit natuurlijk doen met… MUZIEK!

We zijn bezig met het opnemen van een CD met Rembetikamuziek. Rembetika is na 1921 in de arme buurten van de Griekse havensteden Piraeus, Athene en Thessaloniki ontstaan. Het is de muziek van de onderklasse en bezingt het vluchtelingenbestaan en de rauwe, zware kanten van het leven. Zoals in bijna iedere muziekstijl zijn er ook liefdesliedjes en feestmuziek. In de muziek hoor je de pijn maar ook de levenslust van deze mensen terug.
Tijdens onze reis hebben we onderzoek gedaan naar Rembetika en samen gespeeld met muzikanten die deze stijl goed kennen. Daarnaast hebben we deze muziek veel gespeeld in de vluchtelingenkampen. Nu we terug zijn willen we met deze CD aandacht vragen voor de vluchtelingen van nu.
Naast het maken van de CD zijn we bezig met het maken van een voorstelling. Deze voorstelling is geïnspireerd op onze ervaring: het lopen door het kamp waar nooit rust is, de ontmoetingen en gesprekken met de mensen en het muziek maken waarbij iedereen altijd mee mag doen. In de voorstelling gaat het om de levenslust en kracht die deze mensen laten zien in de omstandigheden op Lesbos.

Wil je ons helpen deze projecten te financieren? Je kunt hier doneren.
Het geld dat we met deze actie ophalen gaat naar:
–  Het produceren van de CD (studio, materiaal en drukkosten)
–  Het uitvoeren van de voorstelling
–  Onkostenvergoeding voor de muzikanten
Het geld dat we in de toekomst ophalen met de CD’s en eventuele winst gaat naar Connect by Music. Met het geld kunnen zij muziekdocenten betalen en instrumenten aanschaffen.